Palvelut

Valoa arkeen -interventiomallin esittely

23.8.2024

Valoa arkeen -interventiomallin esittely 18.9. klo 14–15.30

Valoa arkeen on Profiamilla kehitetty strukturoitu ja määrämittainen (13 tapaamista) vanhemmuuden tuen interventio, jossa etäyhteyden tai lähitapaamisten avulla voidaan tutkia vanhemmuutta ja vanhemman voimavaroja sekä tarjota psykososiaalista tukea.

Tule kuulemaan ja yhdessä pohtimaan olisiko etäintervention avulla mahdollista tavoittaa perheitä, joilla on tarve tuelle mutta lähitapaamisia on haastava järjestää.

Onko perhetyötä tekevillä tiimeillä koulutustarvetta toimivalle mallille kuormittuneiden perheiden tukemisessa?

Intervention tavoitteena on vanhemmuuden ja vanhemman voinnin ja voimavarojen tukeminen perheissä, joissa vanhemman vanhemmuuteen vaikuttaa kuormittavasti jokin tai jotkin seuraavista:

- uupumus
- kuormitus
- stressi
- univaikeudet
- alakuloisuus
- ahdistus
- huolestuneisuus
- mielialan muutokset
- muut mielenterveyden haasteet
- päihteiden käyttö
- lapseen tai perhesuhteisiin liittyvät haasteet


Kehitystyön ja pilotoinnin perusteella toimintatapa on mahdollista ottaa käyttöön osaksi perheiden palveluja. Pilotti toteutettiin Pohjois-Savossa perheissä, joissa oli 1–5-vuotias lapsi tai odotettiin lasta ja joissa vanhemmat kokivat kuormittuneisuutta. Etäyhteyden etu on joustavuus; perheiden oli helppo sovittaa tapaamiset aikatauluihinsa sopiviksi.

Lue lisää pilotista osoitteessa:
https://www.mielitekomedia.fi/fi/tulokset/valoa-arkeen-pilotti
 

Palautteita asiakkailta

”Olen oppinut tunnistamaan lapsen tunnetiloja ja toimimaan enemmän rakentavasti tilanteissa.”

”On tullut ymmärrystä, että oma vanhemmuus on keskeneräistä ja sen pitää muuttua lapsen kehityksen mukana; eteenpäin katsominen ja tulevaan valmistautuminen.”

”Aiemmin oli liiallisia odotuksia ja vaikeutta sietää normaaleja arjessa olevia haasteita ja ristiriitatilanteita.”
 

Pilotoinnin päätelmiä

- Osallistujille syntyi kokemus, että etänä toteutettavalla palvelulla saavutettiin luottamuksellinen ja turvallinen yhteistyösuhde, joka mahdollisti vanhemmuuden ja voimavarojen tarkastelun.

- Pilotointi osoitti, että etäyhteyden avulla voidaan tutkia vanhemmuutta ja vanhemman voimavaroja sekä tarjota psykososiaalista tukea. Etäyhteyden välityksellä yhteistyösuhde voi muodostua turvalliseksi ja toimivaksi. Etäyhteyden etu on joustavuus; perheiden oli helppo sovittaa tapaamiset aikatauluihinsa sopiviksi.

- Vanhempien palautteen mukaan etäinterventioon liittyi myös vähäisempi stigma ja helpompi lähestyttävyys verrattuna lähipalveluihin.